Atlas škůdců - Červotoč proužkovaný

červotoč proužkovaný

Anobium punctatum

Červotoč proužkovaný je malý škůdce, který představuje hrozbu jak pro skladované potraviny, tak pro dřevěné výrobky. Tento hmyz je rozšířený po celém světě a je známý svou schopností způsobovat významné škody v potravinářských skladech, muzeích, domácnostech a skladištích.

Vzhled

Dospělí červotoči proužkovaní měří 2-3 mm a mají ploché, podlouhlé tělo tmavě hnědé barvy. Charakteristickým znakem tohoto druhu je přítomnost šesti jasně viditelných, podélných proužků na štítu hrudi (prothoraxu). Larvy jsou světle žluté, beznohé, a mohou dorůstat délky až 3 mm.

Rozšíření

Červotoč proužkovaný je kosmopolitní druh, který se vyskytuje především v místech, kde jsou skladovány sušené potraviny, jako jsou obilniny, mouka, ořechy, sušené ovoce, ale také ve skladech dřeva a muzeích s dřevěnými exponáty. Tento škůdce preferuje teplé a vlhké prostředí, což mu umožňuje rychle se rozmnožovat.

Chování

Červotoči proužkovaní jsou aktivní během dne a živí se různými organickými materiály, přičemž hlavními zdroji potravy jsou obilniny a jiné suché potraviny. Larvy se vyvíjejí uvnitř potravin nebo dřevěných materiálů, kde požírají obsah, což vede k jejich znehodnocení. Tento druh červotoče je známý svou schopností prokousávat se přes tenké obaly potravin, což zvyšuje riziko jejich zamoření.

undraw_escaping_my-1-b

Již nemusíte utíkat problémům

Nebezpečí a škody

Červotoč proužkovaný způsobuje značné škody na skladovaných potravinách, které jsou často znečištěné trusem a zbytky larev, což je činí nevhodnými pro lidskou spotřebu. V muzeích a skladištích může tento škůdce způsobit poškození dřevěných výrobků, což vede ke značným ekonomickým ztrátám a ztrátě historické hodnoty.

Prevence a opatření

K prevenci napadení červotočem proužkovaným je důležité správně skladovat potraviny v hermeticky uzavřených nádobách a pravidelně kontrolovat jejich stav. V prostředí, kde jsou skladovány dřevěné předměty, je nutné zajistit dobré větrání a udržovat nízkou vlhkost. V případě zamoření je nutné napadené potraviny a materiály okamžitě zlikvidovat a provést důkladné vyčištění skladovacích prostor. Použití insekticidů nebo fumigace může být účinným opatřením proti šíření tohoto škůdce.

Zajímavosti

Červotoč proužkovaný je známý svou schopností přizpůsobit se různým prostředím a široké škále potravin, což z něj činí velmi obtížně kontrolovatelného škůdce. Jeho přítomnost v potravinářských skladech a domácnostech může vést k nutnosti častého monitorování a preventivních opatření, aby se předešlo větším škodám. Pro více informací o prevenci a opatřeních proti tomuto parazitu se podívejte na naše stránky o dezinsekci.

Kontaktní údaje

Barbora Cirhanová

Havanská 450/4

170 00  Praha 7 

IČO: 07685335

Centrální příjem zakázek
logo sdružení

Jsme členy Sdružení pracovníků dezinfekce, dezinsekce, deratizace ČR, z.s.

logo_deratizatorka
Copyright @2024 deratizatorka.cz | Vytvořil Webforte