Atlas škůdců - Lesák skladištní

Lesák skladištní

Oryzaephilus surinamensis

Lesák skladištní je drobný brouk, který patří mezi běžné škůdce skladovaných potravin. Tento hmyz je známý svou schopností napadat širokou škálu suchých potravinářských produktů, což způsobuje značné škody zejména v potravinářských skladech a domácnostech.

Vzhled

Dospělí jedinci lesáka skladištního měří přibližně 2,5 až 3,5 mm. Tělo je protáhlé a ploché, s tmavě hnědou až černou barvou. Charakteristickým znakem jsou výrazné výběžky (zubce) na okrajích předního štítu (pronotum), které dávají lesáku typický „zubatý“ vzhled. Larvy jsou bělavé, se světle hnědou hlavou, a dorůstají do délky asi 3 mm.

Rozšíření

Lesák skladištní je kosmopolitní druh, který je rozšířený po celém světě. Nejčastěji se vyskytuje v potravinářských skladech, pekárnách, mlýnech a domácnostech, kde napadá suché potraviny jako jsou obiloviny, mouka, rýže, ořechy, sušené ovoce, těstoviny a semena. Tento druh je velmi odolný a může přežívat v různých prostředích, což z něj činí obávaného škůdce.

Chování

Lesák skladištní je aktivní hlavně v noci, ale může být viděn i přes den, pokud je narušen. Dospělí jedinci a larvy se živí suchými potravinami, které kontaminují výkaly a zbytky mrtvých jedinců. Lesák skladištní je schopen se rychle množit, přičemž samice kladou vajíčka přímo do nebo na povrch potravin. Larvy se po vylíhnutí živí potravinami, dokud se nepřemění v dospělé jedince, což může trvat několik týdnů v závislosti na teplotě a dostupnosti potravy.

undraw_escaping_my-1-b

Již nemusíte utíkat problémům

Nebezpečí a škody

Lesák skladištní způsobuje značné škody na skladovaných potravinách, protože nejen že se živí potravinami, ale také je kontaminuje výkaly a zbytky, což činí napadené potraviny neprodejnými a nevhodnými ke konzumaci. Přítomnost tohoto škůdce v domácnostech nebo skladech může vést k velkým ekonomickým ztrátám a vyžaduje často úplnou likvidaci napadených zásob.

Prevence a opatření

Pro minimalizaci rizika napadení lesákem skladištním je důležité uchovávat potraviny v dobře uzavřených nádobách z materiálů, které lesák nedokáže poškodit. Pravidelná kontrola skladovaných potravin a jejich rotace je klíčová pro včasné odhalení škůdců. Pokud je zjištěno napadení, je nutné všechny zasažené produkty okamžitě zlikvidovat a důkladně vyčistit skladovací prostory. Použití insekticidních přípravků může být nezbytné v případě rozsáhlého zamoření. Dále mohou být užitečné feromonové pasti k monitorování přítomnosti lesáků.

Zajímavosti

Lesák skladištní je velmi odolný a může přežívat v širokém spektru teplot a vlhkosti, což z něj činí obtížně kontrolovatelného škůdce. Tento brouk je často zavlečen do nových prostředí prostřednictvím kontaminovaných potravin, což znamená, že důkladná kontrola a hygiena jsou nezbytné při skladování a manipulaci s potravinami. Lesák skladištní je znám také svou schopností napadat nejen potraviny, ale i jiné organické materiály, což ještě zvyšuje riziko jeho šíření. Pro více informací o prevenci a opatřeních proti tomuto škůdci se podívejte na naše stránky o dezinsekci.

Kontaktní údaje

Barbora Cirhanová

Havanská 450/4

170 00  Praha 7 

IČO: 07685335

Centrální příjem zakázek
logo sdružení

Jsme členy Sdružení pracovníků dezinfekce, dezinsekce, deratizace ČR, z.s.

logo_deratizatorka
Copyright @2024 deratizatorka.cz | Vytvořil Webforte